Lentekuis: tips voor een frisse kleerkast

lentekuis

De geur van pas gemaaid gras, tsjirpende vogels en fleurige bloemen? Ja, het is lenteTijd om je winterkleding op te bergen en plaats te maken voor je frisse nieuwe lente-outfit. 

Bereid je voor

Verzamel voor je begint alvast wat dozen, zakken en labels. Zet een wasmand en kuisgerief klaar, schiet je makkelijkste outfit aan (!) et voila: vliegende start. ๐Ÿ

Tip: Good vibes ๐ŸŽถ
Draai je favoriete muziek op de achtergrond. Met een goede beat erbij gaat alles sneller. 

Haal alles uit de kast

Zo herwin je overzicht. Je bed is ideaal om op te sorteren. Geef kapstokstukken een tijdelijk plaatsje aan de gordijnroede of buitenkant van je (kast-) deuren. 

Tip: Stap voor stap ๐Ÿฆถ๐Ÿป
Te veel kleding om het in รฉรฉn keer te doen? Werk per kastdeel. (En kuis tussendoor telkens de lege ruimtes van je kast.)

Orden per seizoen

Ruimte heb je nooit genoeg. Voor je het weet zit je kast propvol zit en krijg je de deur nauwelijks dicht.
Verdeel je kleren daarom per seizoen:

  • Zomer ๐ŸŒž
  • Winter โ„๏ธ
  • Tussenseizoen (lente en herfst) ๐ŸŒธ๐Ÿ

๐Ÿ‘‰๐Ÿผ Door twee keer per jaar te switchen tussen zomer- en winterkleding, win je kastruimte. Bovendien is het een ideaal moment met een kritische blik door je garderobe te graven.

Verdeel en heers: de regel van 3

Je moeilijkste opdracht? ๐Ÿง
Keuzes maken. Met uitzondering van gelegenheidskleding, heb je echt geen 100 truien nodig. Of 78 broeken. Bereid je dus voor op wat welgemeende adieus.

Splits je kleren in drie groepen: weggooiers, weggevers en houders. Maak ook een vierde, tijdelijke stapel: de twijfelaars. 

1. Weggooiers

Vlekken die je er nooit van je leven uitkrijgt? Die broek die met slechts een paar draadjes aan elkaar hangt? Je vertrouwde t-shirt die helemaal vervormd en verdraaid uit de wasmachine komt? Hup, weg ermee! 

Tip: Blaas oudjes nieuw leven in โ™ป๏ธ
Recycleer oude kleding als stofdoekjes, vodden of hondenspeeltjes. Goedkoop en milieuvriendelijk!

2. Weggevers

Okรฉ, we maken allemaal wel eens mee: kledingbloopers. In de winkel prent je jezelf een prachtig verhaal in. Waarin je met je nieuwste zomerjurkje door de festivalweide huppelt. Of iedereen verbaast met een totaal andere look.
Realiteit: heel wat kleren worden slachtoffer van onze impulsaankopen. Zรฉker tijdens de solden.

Zet je vergissing recht en maak iemand anders blij:

  • doneer je semi gloednieuwe items aan een goed doel ๐Ÿ’›
  • deel je weggeefstapel met een vriend(in) ๐ŸŽ
  • verkoop je kleding via Vinted of een andere app ๐Ÿ’ต
Tip: Neem afscheid in schoonheid ๐Ÿงผ
Na lange gevangenschap in je kast, ruiken kleren muf. Trakteer ze dus nog op een laatste wasbeurt voor je ze naar hun nieuwe thuis gaan.

3. Houden maar

Je kast heet alle onbeschadigde stuks die je nog draagt welkom. Maar wees eerlijk.
Draag je ze werkelijk, of enkel in je fantasie? Matcht het nog met de rest van je kleding? Hoe strenger je selecteert, hoe meer ruimte je spaart voor nieuwe outfits die je vaker en liever draagt.

Tijdelijke twijfelaars: trek het je (niet) aan

Als je niet zeker bent of je afscheid wil nemen van een kledingstuk, trek het dan nog even aan. Staat het je wel zo goed? Past het nog? Zit het comfortabel? Wanneer zul je het effectief dragen? Als je er echt niet uit raakt, slaap er dan nog een nachtje over.

Tip: 50% = geslaagd
Neem je van minstens de helft van de twijfelaars afscheid? Goed gedaan, je bent geslaagd!

Beloon jezelf ๐Ÿ˜Š

Klus geklaard? Beloon jezelf met een nieuwe outfit. Kastruimte genoeg en het afscheidsritueel is snel vergeten.

Stel je outfit samen bij ADEM op zaterdag van 10 tot 16 uur. Of boek een privรฉbezoek via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Succes! ๐Ÿ€