Capsule wardrobe: minimalisme in je kast

capsulewardrobe

Gok eens: hoeveel van je kleding draag je echt? Antwoord: zo’n 20%. En de andere 80 procent van je garderobe? Die vergaart ... stof. Genoeg van uitpuilende kleerkasten, keuzestress en tijdverlies? Gooi het roer om en herwin overzicht met je eigen capsule wardrobe.

Capsule wardrobe: mooi minimalisme

Het concept is simpel: een capsule is een collectie kleren van ongeveer 37 items.

Het gaat eerst en vooral om kleding die je graag draagt. En daardoor ook vaak draagt. Vervolgens vul je die aan met essentiële stuks. Dit zijn kleren die tijdloos, neutraal en veelzijdig zijn.

Deze 37 kledingstukken zijn voldoende om tot wel 80 verschillende outfits te combineren. Ruim voldoende voor een volwaardige garderobe.

Dankzij de capsulemethode vul je jouw kast bewuster. Met kwalitatieve, duurzame kleding die je echt draagt. Het ultieme doel: minder shoppen en je kast niet nodeloos volproppen met kleren waar je toch niets mee doet.

Klassieke samenstelling

 • 37 stuks per capsule
 • 1 capsule per seizoen (dus 4 per jaar)
 • truien, t-shirts, jurken, rokken, jassen en schoenen zijn deel van je capsule*

*Gelegenheidskleding, sportoutfits, ondergoed (inclusief onderhemdjes) en accessoires niet.

Capsule wardrobe: Halve eeuw oud

De capsule kast is geen nieuw begrip. In tegendeel, de methode bestaat al zo’n 50 jaar.

30 essentials van Susie Faux

In haar Londense boetiek “Wardrobe” claimde Susie Faux dat je slechts 30 noodzakelijke items nodig hebt om een volledige garderobe samen te stellen. Haar missie? Hedendaagse (zaken)vrouwen een confidence boost geven door te bewijzen dat zij er minstens even stijlvol voor de dag komen als hun mannelijke tegenhangers.

7 easy pieces van Donna Karan

Donna Karan pakte in 1985 uit met een speciale capsule collection. Ze wilde bewijzen dat vrouwen geen kostuum nodig hebben om er verfijnd en professioneel uit te zien. Donna ontwierp een zwarte bodysuit als fundament van al haar outfits. Die tilde ze tot een hoger niveau met rokken, jasjes en opvallende accessoires. Met resultaat, want haar gesofisticeerde looks kenden een daverend succes.

Project 333

Iets bekender is de Amerikaanse Courtney Carver. Zij gaf de methode faam met haar Project 333. In een experiment om haar leven om te gooien selecteerde ze 33 kledingstukken die ze de komende 3 maanden zou dragen. Tijdens deze periode beloofde ze zichzelf niks nieuws te kopen. Haar ervaringen tokkelde ze neer in een blog waardoor ze internationaal bekend werd en een inspiratiebron voor velen om het ook te proberen.

Capsulekast? Ultiem voordelig!

Waarom je bezighouden met een 'capsulaire garderobe', vraag je je vast af. Omdat er heel wat voordelen zijn, natuurlijk! 😊

 • Bewust kiezen = minder miskopen. Impulsaankopen? Kortstondige modetrends? Passé.
 • Vaste collectie = geen keuzestress. Geen stress in de winkel, geen stress bij het ’s morgens kleren kiezen.
 • Minder kleding = meer overzicht. Geen chaos in je kast en geen chaos in je hoofd. Je weet wat er hangt, waar het hangt en hoe je het combineert.
 • Minder kopen = meer geld. Je stofverzameling kost een behoorlijke duit. Door minder te spenderen aan kleding, hou je meer geld over voor iets anders.
 • Duurzame garderobe = groene garderobe. De impact van textielproductie op het milieu is gigantisch. Door de kleding in je kast effectief te dragen, verlaag je jouw negatieve impact met 80%.

Ontwerp je eigen capsule wardrobe: stappenplan

1. Bepaal je capsules

Bedenk voor jezelf de regels van je capsuleproject.

 • Hoeveel stuks per capsule? De klassieke 37 stuks? Of ga je de uitdaging aan met 33?
 • Welk aantal capsules per jaar? Werk je per seizoen? Of liever per 4 maanden of halfjaarlijks?
 • Wat hoort er bij jouw capsule? Schoenen inclusief? Wat met jassen?
Tip

Een goed uitgangspunt is minstens vijf paar schoenen, negen onderstuks (broeken, rokken) en een vijftiental bovenstuks (t-shirt, blouse en trui).

2. Selecteer je kleding

Kies je meest geliefde stukken uit, die je écht vaak draagt. Vul die aan met neutrale basics en noodzakelijke items. En anticipeer: zorg dat je kleding selecteert voor zowel formele als informele situaties.

Tip
Selecteer kleding die niet modegevoelig is en beperk het aantal ‘eyecatchers’. Mijd een overdaad aan drukke patronen, fluo kleuren en opvallende designs.

3. Test je collectie

Probeer je nieuwe outfits uit. Wanneer je jouw capsule voor de eerste keer samenstelt, vergeet je hier en daar vast iets. Stel daarom een lijst op met ‘ontbrekende’ stukken. Zo is je collectie volgende keer wel compleet.

Tip: Set the scene
Check of je een gepaste outfit hebt voor verschillende settings: zoals voor werk, het restaurant, een boswandeling of een avondje stappen.

4. Plan je shopmoment

Plan op voorhand in wanneer je gaat shoppen. Doe dat liefst eenmalig bij het begin of het einde van de door jou voorziene capsuleperiode. Tussendoor koop je normaal gezien geen kleding. Je collectie is immers al compleet.

Tip: Hou de controle

Last van shopimpulsen? Motiveer jezelf door het bedrag dat je niet aan kleding spendeert in een (digitale) spaarpot te stoppen. Die je dan toewijdt aan iets leuks voor jezelf of je gezin, zoals een daguitstap of citytrip.

5. Neem afscheid van je oude kleding

Kleding die je niet in je capsules stopt, heb je in principe niet meer nodig. Uitgelezen moment om grote kuis te doen en je kleren een nieuwe bestemming te geven.

Tip: Nodig je vriend(inn)en uit.
Samen de uitdaging aangaan niet alleen makkelijker, maar ook veel leuker. Bovendien is het een mooi moment om onderling wat kleding te swappen.

Verdict 😊

Er valt heel wat te zeggen voor de capsulemethode. Het is voordelig voor je rekening, de natuur en gemoedsrust. Door minder te shoppen en je kast te vullen met kwaliteit bespaar je bovendien heel wat tijd en ruimte.

Klaar om de uitdaging aan te gaan? Deel je nieuwe garderobe en ervaring met #capsulewardrobe en #Adembelgiumclothing op instagram en facebook.